Loop ik nou over dode mensen? Studenten van het Honours Programma Geesteswetenschappen van de Univeristeit Utrecht maakten een podcast over grafmonumenten uit de Memoria database. Ze plaatsen deze monumenten in een moderne context en maken deze zo interessant voor een jong publiek. Stichting tot Nagedachtenis heeft dit project met veel plezier financiëel ondersteund. De podcast is gratis te beluisteren via de onderstaande link.
Dit onderzoek richt zich op drie versies van de Middelnederlands kroniek over Gorinchem en het land van Arkel (Arkelkroniek):
Kronijcke des lants van Arckel ende der stede van Gorcum (KB Den Haag, 132 A 32), die in 1931 door Hettel Bruch werd uitgegeven;
Chronica des landts van Arkel ende der stede Gorchüm, anno 1635 (KB Den Haag 134 C 39), bekend sinds 1957;
Een naamloze Arkelkroniek, waarvan het begin en einde ontbreken (Regionaal Archief Rivierenland, Tiel, toegangsnummer 2102, inventarisnummer 61).
Dit handschrift is pas sinds 1996 bekend en wordt in dit onderzoek voor het eerst uitgebreid bestudeerd.
Tijdens de restauratie van het schilderij 'De kruisiging van de Meester van de Bewening te Lindau' (circa 1425) voor een grote tentoonstelling in Museum Catharijneconvent werd duidelijk dat de achtergrond van dit altaarstuk oorspronkelijk niet donkerblauw was. De vraag die kunsthistorici en restauratoren nu bezighoudt, is of we deze verflaag moeten verwijderen tijdens de restauratie. Het antwoord op deze vraag is met behulp van nieuwe scantechnieken gemakkelijker te geven.
Dit project betreft een innovatieve restauratietechniek, namelijk de ontwikkeling van twee facsimile van het schilderij: één met een blauwe achtergrond en één met de 'oorspronkelijke' gouden achtergrond. Het doel van deze facsimile is receptieonderzoek. Hierdoor kunnen we het altaarstuk op manieren onderzoeken die met het originele schilderij niet mogelijk zijn, met behoud van de oorspronkelijke staat.
De aangevraagde bijdrage was bestemd voor de veilige verzending van deze werken vanuit de productielocatie in Madrid naar Nederland. De fragiele staat van de facsimile, het zijn twee kromme panelen, voorzien van grote hoeveelheden bladgoud, vereist dat deze in twee afzonderlijke kisten worden verstuurd. De bijdrage maakte aan de zorgvuldige verzending van de objecten in twee afzonderlijke kisten mogelijk en ondersteunde en daarmee aan het succes van dit onderzoeksproject.